Aangezien ik gediagnosticeerd ben met de ziekte van Crohn, een aandoening aan het spijsverteringssysteem, leek de link naar voeding mij evident. Ik ben jarenlang zoekende geweest naar het meest heilzame voedingspatroon. Er waren periodes dat ik nauwgezet een streng dieet volgde. En er waren tijden waarin ik gewoon alles at wat er op mijn pad kwam. Met vallen en opstaan heb ik uiteindelijk ontdekt met welke voeding ik mezelf schade deed. En welke voeding heilzaam was voor mij.

Er is geen universeel antwoord op de vraag naar de meest gezonde voeding wat betreft een darmaandoening. Iedereen is uniek en dat uit zich ook in ons voedingspatroon. Er zijn wel vier basisregels die ik hanteer:

  • het voedsel moet zo zuiver mogelijk zijn. Daarmee bedoel ik: geen bewaarmiddelen, kleurstoffen, smaakversterkers of andere additieven.

  • geraffineerde suiker vermijden. Ahornsiroop, rietsuiker of agavesiroop zijn enkele alternatieven, maar ook daar een beperkte consumptie.

  • zuivelproducten vermijden. Er zijn meer dan voldoende alternatieven voor dierlijke melkproducten, zoals kokosmelk, rijstmelk, gierstmelk, hennepmelk, amandelmelk, enz…

  • geen tarwe noch gluten

  • geen eieren

Zo, nu weten jullie wat ik allemaal niet eet. Maar wat eet ik dan wel? En hoe ben ik daar achter gekomen? Van bepaalde voeding wist ik zeker dat ik er slecht op reageerde. Maar er ontbraken nog heel wat puzzelstukjes.

Ik heb daarom (bloed)testen laten doen die voedingsintoleranties aantoonden. Aan de hand van die resultaten, die op het eerste zicht nogal beperkend en dramatisch leken, ben ik creatief aan de slag gegaan. Ik heb hierdoor een vernieuwde kijk op voeding gekregen.

En één ding was mij van bij het begin erg duidelijk: we eten zoveel dingen uit gewoonte. Omdat we het zo geleerd hebben en omdat het zo cultureel bepaald is. Ik vond het een vruchtbare uitdaging om los te komen van dat conventionele voedingspatroon.

Graag deel ik hier enkele van mijn favoriete recepten:

cheese.jpg

Kaas zonder zuivel

- 125gr. gemalen hennepzaad
- 100gr. kokosyoghurt
- 150ml rijstmelk
- 100ml kokosmelk
- 2el maïzena
- 3tl agar agar
- 4tl zout
- 150ml (gesmolten) kokosolie

Alles door elkaar roeren en op laag vuur laten dikken. Een nachtje in de koelkast en klaar!

pancakes

Pannenkoeken

- pannenkoekenmix met kikkererwten van het merk Joannusmolen met kuzupudding en fruit.

Deze glutenvrije pannenkoekenmix vind ik echt een aanrader! Perfect te maken zonder eieren en met plantaardige melk.

2018-07-29 13.48.05.jpg

Kuzupudding

- 70 gram kuzu
- 800 ml plantaardige melk
- vanille
- curcuma (optioneel)

Los de kuzu, samen met de andere ingrediënten, op in de koude melk. Laat alles koken tot een dikke pudding. Verdeel over 6 glaasjes en laat opstijven in de koelkast.

Hoe meer kuzu je toevoegt, des te stijver de pudding zal worden. Ik voegde hier curcuma toe voor een mooie gele kleur. Maar je kunt evengoed blauwe bessen of pure chocolade toevoegen voor een andere kleur en smaak.