Aangezien ik gediagnosticeerd ben met de ziekte van Crohn, een aandoening aan het spijsverteringssysteem, leek de link naar voeding mij evident. Ik ben jarenlang zoekende geweest naar het meest heilzame voedingspatroon. Met vallen en opstaan heb ik uiteindelijk ontdekt met welke voeding ik mezelf schade deed. En welke voeding heilzaam was voor mij.

Er is geen universeel antwoord op de vraag naar de meest gezonde voeding wat betreft een darmaandoening. Iedereen is uniek en dat uit zich ook in ons voedingspatroon. Er zijn wel vier basisregels die ik hanteer:

  • het voedsel moet zo zuiver mogelijk zijn. Daarmee bedoel ik: geen bewaarmiddelen, kleurstoffen, smaakversterkers of andere additieven.

  • geraffineerde suiker vermijden. Ahornsiroop, rietsuiker of agavesiroop zijn enkele alternatieven, maar ook daar een beperkte consumptie.

  • zuivelproducten vermijden. Er zijn meer dan voldoende alternatieven voor dierlijke melkproducten, zoals kokosmelk, rijstmelk, gierstmelk, hennepmelk, amandelmelk, enz…

  • geen tarwe noch gluten

  • geen eieren

Zo, nu weten jullie wat ik allemaal niet eet. Maar wat eet ik dan wel? En hoe ben ik daar achter gekomen? Van bepaalde voeding wist ik zeker dat ik er slecht op reageerde. Maar er ontbraken nog heel wat puzzelstukjes.

Ik heb daarom (bloed)testen laten doen die voedingsintoleranties aantoonden. Aan de hand van die resultaten ben ik creatief aan de slag gegaan. Ik heb hierdoor een vernieuwde kijk op voeding gekregen.

Eén ding was mij van bij het begin erg duidelijk: we eten zoveel dingen uit gewoonte. Omdat we het zo geleerd hebben en omdat het zo cultureel bepaald is. Ik vond het een vruchtbare uitdaging om los te komen van dat conventionele voedingspatroon.

Graag deel ik hier enkele van mijn favoriete recepten:

cheese.jpg

Kaas zonder zuivel

- 125gr. hennepzaad (fijn gemixt)
- 100gr. kokosyoghurt
- 150ml rijstmelk
- 100ml kokosmelk
- 2el maïzena
- 3tl agar agar
- 4tl zout
- 150ml (gesmolten) kokosolie

Alles door elkaar roeren en op laag vuur laten dikken. Een nachtje in de koelkast en klaar!

pancakes

Pannenkoeken

- pannenkoekenmix met kikkererwten van het merk Joannusmolen met kuzupudding en fruit.

Deze glutenvrije pannenkoekenmix vind ik echt een aanrader! Perfect te maken zonder eieren en met plantaardige melk.

Kuzupudding.jpg

Kuzupudding

- 70 gram kuzu
- 800 ml plantaardige melk
- vanille
- rietsuiker of ahornsiroop (optioneel)

Los de kuzu, samen met de andere ingrediënten, op in de koude melk. Laat alles koken tot een dikke pudding. Verdeel over 6 glaasjes en laat opstijven in de koelkast.

Hoe meer kuzu je toevoegt, des te stijver de pudding zal worden.

Voor de gele variant gebruikte ik curcuma. In de lichtpaarse zitten vlierbessen. Je kunt evengoed blauwe bessen of pure chocolade toevoegen voor een andere kleur en smaak.

burger.jpg

Hennepburger

- 250 gram hennepzaad
- Peper en zout (of Herbamare)

Mix het hennepzaad tot pasta en laat een drietal minuten koken in water. Schep de pasta uit het water (dat nu melkachtig geworden is) en laat uitlekken in een kaasdoek. Pers alles samen tot een solide blok in een tofu pers en zet een uurtje of langer in de koelkast.

Haal de burger uit de pers en bak in olijfolie of kokosvet tot hij mooi bruin ziet. Je kunt de burger ook in reepjes of blokjes snijden.

Giet het kookwater niet weg, want dit is hennepmelk geworden. Bewaar het om zo te drinken of als basis voor een saus of bouillon.

Voetnoot: als je creatief bent, heb je in feite geen tofu pers nodig en kun je twee kommen die in elkaar passen gebruiken om de burger tussen te persen. Ik moet wel zeggen dat de pers erg handig is! Klik op het woord tofu pers om naar de website te gaan waar ik de mijne gekocht heb. Ik heb er 3 weken op moeten wachten, maar ik vind het een aanrader en niet duur (8,99€).

Hennepzaad is enorm voedzaam en bevat zelfs meer eiwitten dan vlees!

kip.jpg

Vlaamse klassieker

Bloemkool met ‘kaassaus’, aardappelen en kip.

Ik maak mijn groenten steeds klaar in een stoomkoker. De (biologische) kip laat ik langzaam garen in een afgedekte pan.

Voor de ‘kaassaus’ gebruik ik:
- 400ml gierst- of rijstmelk
- een handvol edelgistvlokken
- snuifje Herbamare, zwarte peper en nootmuskaat
- een soeplepel (of meer) arrowroot

De edelgistvlokken geven de saus een kaasachtige smaak. De arrowroot zal de saus binden en dikken. Zie hieronder voor meer info omtrent verdikkingsmiddelen voor sauzen.

verdikkingsmiddelen.jpg

Fan van saus

Ik hou van saus bij mijn eten en het is perfect mogelijk om lekkere sauzen te maken zonder het gebruik van tarwe of zuivel.

Op deze foto staan 5 soorten bindmiddelen die ik afwisselend gebruik voor het maken van saus:
- johannesbroodpitmeel
- arrowroot of pijlwortel
- maizena
- agar-agar
- kuzu

Ik gebruik steeds een plantaardige melk als basis, eventueel op smaak gebracht met bouillon en kruiden.

herbs.jpg

Smaakmakers

Om extra smaak aan mijn maaltijden toe te voegen, gebruik ik het liefst verse kruiden.

Het hebben van een tuin is zelfs geen must, want alle kruiden kunnen groeien in bloembakken. Ik heb maar liefst 21 verschillende soorten op mijn terras staan!

soepart.jpeg

Kunstwerkjes

Uit respect en liefde voor mezelf, bereid ik mijn voeding met de grootste zorg. Het moet niet alleen voedzaam en gezond zijn, maar liefst ook nog mooi om naar te kijken. Ik probeer kunstwerkjes van mijn maaltijden te maken. En ja, ook als ik alleen voor mezelf kook en niemand mee eet.

Ik ben ervan overtuigd dat de energetische waarde eveneens mee opgenomen wordt door het lichaam. Als ik mijn voedsel met liefde klaarmaak, dan neem ik tijdens het eten deze liefde ook tot mij. En dat is extra heilzaam!